Hoe werkt het vinden van een woning?

Ben je op zoek naar een huurwoning op Terschelling? We hebben zo’n vierhonderd huizen en appartementen in West, Midsland en Hoorn. Elk jaar komen er ongeveer vijfentwintig vrij voor verhuur. Je vindt het actuele aanbod elke week van vrijdag tot en met dinsdag op onze website.

Eerst inschrijven

In alle gevallen is het nodig dat je je eerst bij ons inschrijft als woningzoekende. Dat kan via onze website. Als je dat hebt gedaan, kun je inloggen en iedere week (tot en met dinsdag) reageren op de vrijkomende woningen. Degene die het langst bij ons staat ingeschreven als woningzoekende krijgt de woning als eerste aangeboden.

Huisvestingsvergunning

Om op Terschelling te kunnen wonen heb je een speciale huisvestingsvergunning nodig.
Je kunt die alleen krijgen als er sprake is van een maatschappelijke of economische binding. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de gemeente Terschelling.

Gebruik Internet Explorer

Het woonruimteverdeelsysteem dat we nu hanteren, is wat verouderd. We zijn bezig om een nieuw systeem te ontwikkelen, maar zoals het er nu uitziet, gaat dat pas in 2018 live. Tot die tijd kun je het beste Internet Explorer gebruiken. Met Safari en Google Chrome werkt het niet.

Zijn je gegevens compleet?

Als je voor een huurwoning in aanmerking wilt komen, zorg er dan voor dat al je gegevens compleet in ons bezit zijn. Ook hebben we een Inkomensverklaring (van de Belastingdienst) over 2016 van je nodig. Een Inkomensverklaring over 2015 of ouder nemen wij niet aan. Vanaf 1 juli 2018 accepteren wij alleen een Inkomensverklaring over 2017. 

Je kunt een Inkomensverklaring gratis online of telefonisch opvragen bij de Belastingdienst. Online kan dit via Mijn Belastingdienst en telefonisch kan dit via de BelastingTelefoon (0800-0543). Wil je meer uitleg over hoe je dit zelf regelt, klik dan hier.

Sta je samen met je partner ingeschreven? Dan willen we ook graag van hem of haar een Inkomensverklaring over het jaar 2016 hebben.

‘Passende’ toewijzing

De Woningwet schrijft voor dat woningcorporaties vanaf 1 januari 2016 ‘passend’ moeten toewijzen. De overheid wil daarmee voorkomen dat mensen met lage inkomens met huurtoeslag in te dure huizen gaan wonen. Bij het toewijzen van woningen aan mensen met een inkomen tot en met de huurtoeslaggrens gelden maximale huurprijzen. Deze zijn afhankelijk van het gezinsinkomen en de gezinssamenstelling. Aan de hand van je recente inkomensverklaring (Verklaring Geregistreerd Inkomen van de Belastingdienst) kijken we of de huurprijs van de woning waarin jij interesse hebt, past bij je inkomen en gezinssamenstelling.

Wil je weten met welk inkomen je in aanmerking komt voor een huurwoning met een bepaalde huurprijs? Klik dan hier.

In de afbeelding hieronder zie je welk inkomen en gezinssamenstelling bij welke huurprijs passen. Is jouw inkomen hoger de huurtoeslaggrens? Dan geldt het principe van passend toewijzen niet.

Woning gevonden?

Als je eerste kandidaat bent voor de woning, je dossier compleet is en je inkomen ‘passend’, krijg je van ons de officiële aanbieding. Daarna kun je contact opnemen met de huidige huurder voor een bezichtiging. Als je besluit de woning te accepteren, plannen we een welkomstgesprek, waarbij je het huurcontract tekent en de sleutels in ontvangst neemt.

Meer daarover lees je hier.

Overname

In bepaalde gevallen kun je spullen overnemen van de vertrekkende huurder. Vloerbedekking bijvoorbeeld, of gordijnen. Zo’n overname leg je samen met hem of haar schriftelijk vast op het overnameformulier en jullie ondertekenen het allebei. De vertrekkende huurder ontvangt het overnameformulier. De overname is een gezamenlijke, eigen verantwoordelijkheid van jou én de vertrekkende huurder.