Aanvragen van een tijdelijke huurverlaging

Als je bijvoorbeeld door een scheiding of overlijden te maken krijgt met een flinke daling van je inkomen, kan het soms moeilijk worden om de huur te betalen. We komen je daarin enigszins tegemoet, omdat in zo'n situatie alle beetjes helpen. Je huurprijs wordt dan tijdelijk voor één jaar aangepast op basis van het principe van 'passend toewijzen'. 

Wanneer kom je in aanmerking voor een tijdelijke huurverlaging?

De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor het passend toewijzen van sociale huurwoningen. Daarmee wil de overheid voorkomen dat mensen met lage inkomens met huurtoeslag in te dure huizen gaan wonen. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een tijdelijke huurverlaging kijken wij naar deze richtlijnen. Dit betekent dat wij aan de hand van jouw inkomen kijken wat de maximale netto huurprijs is die jij voor een woning kunt betalen. Ligt die huurprijs lager dan je huidige huurprijs? Dan kom je in aanmerking voor een tijdelijke huurverlaging. Meer informatie over passend toewijzen lees je hier.

Wat hebben wij van jou nodig?

Wil je in aanmerking komen voor een tijdelijke huurverlaging? Bespreek dit dan met je wijkconsulent. Ook moet je de daling van je inkomen kunnen aantonen. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een tijdelijke huurverlaging hebben we een aantal documenten van je nodig. Deze kun je uploaden in het aanvraagformulier. Het gaat om de volgende documenten:

  • Uittreksel van de Basis Registratie Personen (BRP): het gaat hierbij om het uittreksel waarop vermeld staat hoeveel personen er op het adres staan ingeschreven. Dit uittreksel kun je aanvragen bij de gemeente. 
  • Inkomensverklaring: van zowel jou als je eventuele partner. Deze kun je gratis opvragen bij de Belastingdienst. Dit kan zowel online als telefonisch. Meer informatie over hoe je dit makkelijk zelf regelt vindt je hier.
  • Recente inkomensgegevens: komt het inkomen op de Inkomensverklaring(en) niet overeen met je huidige situatie? Lever dan je recente inkomensgegevens aan. Upload één loonstrook bij een maandloon of vier opeenvolgende loonstroken bij een weekloon. 

Wanneer kom je niet in aanmerking?

  • De netto huurprijs van je woning ligt onder de € 592,55.
  • Je woont met drie of meer personen in de woning en de netto huurprijs van jouw woning ligt onder de € 635,05.
  • Je bent alleenstaand en je inkomen ligt boven de € 22.200,- per jaar.
  • Je woont samen met een partner en kind(eren) en jullie gezamenlijke inkomen ligt boven de € 30.150,- per jaar.

De tijdelijke huurverlaging wordt toegekend, hoe nu verder?

Na het versturen van je aanvraag voor een tijdelijke huurverlaging hoor je binnen 5 werkdagen of we jou wel of geen huurverlaging kunnen geven.

Als je in aanmerking komt voor een tijdelijke huurverlaging, dan gaat de huurverlaging zo snel mogelijk in. Wanneer dit exact is, ligt aan de datum van het toekennen van de huurverlaging. Wordt deze voor de twintigste van de maand toegekend? Dan gaat de huurverlaging op de eerste van de volgende maand in. Wordt de huurverlaging na de twintigste van de maand toegekend? Dan gaat de huurverlaging een maand later in. Dit staat ook in de bevestigingsbrief die je van ons ontvangt. 

Einddatum tijdelijke huurverlaging

De tijdelijke huurverlaging geldt voor de duur van één jaar. Na dit jaar wijzigt de netto huurprijs van jouw woning automatisch in de oude netto huurprijs. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw financiële situatie of gezinssamenstelling gedurende dit jaar niet gewijzigd is en jij nog steeds in aanmerking komt voor de huurverlaging.

Is dit het geval? Zorg er dan voor dat je maximaal twee en minimaal één maand vóór de einddatum van de tijdelijke huurverlaging de huurverlaging opnieuw aanvraagt. Hiervoor hebben wij wel recente documenten van je nodig. 

Wil je een tijdelijke huurverlaging aanvragen? Klik dan hier.