Een bezoekje aan de pas verduurzaamde woning van Jan en Riek

13-07

Op een snikhete dag in juni brengen we een bezoek aan Jan en Riek van Duren in Ommen. Buiten is het warm en broeierig, maar in de pas verduurzaamde woning van Jan en Riek is het heerlijk koel.

Oorspronkelijk komen ze uit Arriën, een buurtgemeenschap in de gemeente Ommen. 37 jaar geleden verhuisden ze naar Ommen. Al jaren wonen ze in dezelfde straat. Eerst in een tussenwoning en na een jaar trokken ze in een hoekwoning verderop in de straat. Daar wonen ze nu al 36 jaar met veel plezier. Jan is zijn hele leven werkzaam geweest als schilder. Op zijn 61ste ging hij vanwege zijn gezondheid met vervroegd pensioen.

In opdracht van De Veste verduurzaamt Lenferink Schilders- Afbouw en Vastgoedonderhoud 181 woningen in Ommen en omgeving intensief. In totaal verduurzamen we zo’n drieduizend woningen. Dit doen we om de woonlasten van onze huurders nu en in de toekomst betaalbaar te houden. Door alle maatregelen dalen hun energielasten flink, want er staat geen huurverhoging tegenover. Zo kunnen huidige en toekomstige bewoners comfortabel en met veel plezier in hun huis wonen.

Ook in de woning van de familie Van Duren is hard gewerkt aan de verduurzaming. Eind juni vond de oplevering plaats. Riek vertelt: “Van tevoren zagen we er best tegenop. Met zo’n verbouwing ben je toch een beetje ontheemd in je eigen huis. Omdat het dak geïsoleerd werd moesten we de vliering helemaal leeghalen. Gelukkig hadden we vorig jaar al een hoop opgeruimd en was die klus snel geklaard.”

De woning is in een week tijd grondig aangepakt. Het dak is geïsoleerd, de ramen in de woonkamer zijn vervangen door HR++ beglazing, de geiser is vervangen door een cv-installatie, er is spouwmuurisolatie aangebracht en de stopcontacten zijn geaard. Tenslotte is de buitenkant van de woning opnieuw geschilderd. Jan: “Het is niet de eerste keer dat het huis wordt aangepakt. In 2007 zijn  de douche en het toilet gerenoveerd en een jaar of vier geleden hebben we onze V-meters ingezet om de ramen van de voor- en achterdeur en ramen boven te laten vervangen.”

De familie Van Duren is erg tevreden over het verloop van het project. Van tevoren werd er een bewonersavond georganiseerd en wijkconsulent Jaap kwam langs om te bespreken wat er allemaal in de woning verduurzaamd zou worden. Jan: “Voordat het project begon kregen we een planning. Toch was het ons niet helemaal duidelijk wat er precies in ons huis zou gebeuren. Gelukkig kon Remco, uitvoerder bij Lenferink, ons vertellen wat er wanneer zou gebeuren.” Niet alles liep volgens planning. Zo werd de spouwmuurisolatie een week eerder aangebracht en was de nieuwe cv-installatie niet meegenomen in de planning. Gelukkig was dat geen probleem en kon dit tussendoor gebeuren.

Riek: “De werkzaamheden verliepen goed en er is netjes gewerkt. Als het werk klaar was ruimden de mannen alles zelf op en werd er gestofzuigd. Toen de ramen in de woonkamer werden vervangen regende het buiten erg hard. Zelfs toen was alles netjes. Dat was super!” Op de vraag of ze al verschil merken met voor de verbouwing antwoordt Jan: “Jazeker, op de vliering en beneden is het een stuk koeler. Zelfs met het warme weer van de afgelopen dagen!”

Als verbeterpunt noemen Jan en Riek dat het fijn was geweest als zij van tevoren duidelijker hadden geweten wat zij zelf aan voorbereiding in de woning moesten doen. Riek legt uit: “We wisten wel dat de vliering leeg moest, maar niet of we ook de gordijnen en dergelijke moesten weghalen.” Ook geeft Jan aan dat schriftelijke terugkoppeling na het gesprek met de wijkconsulent voor meer duidelijkheid over de precieze werkzaamheden in de woning zou kunnen zorgen. Dit zijn beide goede punten die we in de toekomst zeker in onze communicatie mee zullen nemen.

Jan en Riek zijn beide erg blij met de aanpassingen in hun woning. Het eindresultaat krijgt van hen een dikke 9 en daar doen we het bij De Veste en Lenferink voor! 

Terug naar overzicht