Asbest… Hoe gaan we ermee om?

Vóór 1994 was het in de bouw heel gebruikelijk om asbesthoudende materialen te gebruiken. Inmiddels mag dat niet meer. Dus als je huis na 1994 is gebouwd, zit er waarschijnlijk geen asbest is. Maar als je een huis van vóór 1994 huurt, kan dat wél zo zijn.   

Niet zelf verwijderen

Niet al het asbest hoeft te worden verwijderd. Als het bijvoorbeeld in het dakbeschot zit, kan het geen kwaad. Als het wél verwijderd moet worden, gelden daarvoor strikte regels. Doe dat dus nooit zelf. Als het verwijderen niet op de goede manier gebeurt, is het gevaarlijk voor de gezondheid. Bovendien kan er asbestbesmetting ontstaan. In dat geval moet je hele huis worden schoongemaakt. Je kunt er dan een paar dagen niet in. Dat is erg duur en deze kosten ervan komen voor jouw rekening.

Wanneer wel of niet verwijderen?

Verwijderen

Heb je ons gevraagd iets in de woning te repareren? En is de kans aanwezig dat er asbest in zit? Dan onderzoeken we dit en verwijderen we het als het een gevaar vormt voor de gezondheid. 

Verwijderen

Ga je verhuizen? En heb je zelf iets in of aan het huis veranderd waar asbest in zit? Dan moet dat worden verwijderd. Zo’n door jou zelf aangebrachte voorziening kun je nooit ter overname aanbieden.

Niet verwijdereren

Is er asbest verwerkt in de constructie van je huis? Bijvoorbeeld in het dakbeschot, de riolering of dragende delen? En levert het geen gevaar op voor de gezondheid? Dan hoeft het pas verwijderd te worden bij onderhoud of renovatie. 

Niet verwijderen

Is er geen asbest verwerkt in de constructie van je huis? En is het ook niet zichtbaar (bijvoorbeeld in isolatiemateriaal en CV-leidingen)? Dan kan dit geen kwaad en hoeft het pas bij onderhoud of sloop verwijderd te worden. 

Wie betaalt de verwijdering?

Als wij asbest (volgens de regels) verwijderen, betalen wij de kosten van inventarisatie en sanering. Als je zelf klust in je huis en je krijgt te maken met asbest in de constructie, zijn die kosten voor jouw rekening.

Kaart in de meterkast

In alle huizen waar we asbestmaatregelen hebben getroffen, hangt in de meterkast een informatiekaart. Daarop staat precies beschreven wat we hebben gedaan en waar eventueel nog asbest kan zitten.

Meer weten?

Heb je vragen? Twijfels over de materialen in je huis? Bel dan met onze woonconsulent op (0529) 45 25 88, stuur een mailtje naar hallo@veste.nl, of neem contact op met je wijkconsulent.