Woningruil

Past jouw huidige woning niet meer bij jouw gezinssamenstelling? Of zoek jij een woning in een andere omgeving? Je kunt natuurlijk reageren op ons online woningaanbod, maar misschien vind je op die manier niet helemaal wat jij zoekt. Woningruil kan in dat geval dé uitkomst bieden!

Het kan zijn dat iemand in jouw omgeving graag kleiner wil wonen, terwijl jij en je gezin juist meer ruimte zoeken. Of misschien wil jij graag verhuizen naar een grote stad, terwijl iemand uit de stad heel graag in het dorp wil wonen waar jij nu woont. In dat geval kun je, onder bepaalde voorwaarden, van woning ruilen.    

Aanvraagprocedure

 • 1

  Voorwaarden bekijken

  Er zijn een paar voorwaarden verbonden aan woningruil:

  • Je huurt je huidige woning minimaal 1 jaar.
  • Jullie huren de huidige woning allebei van een woningstichting. Je kunt je woning niet ruilen met iemand die in een particulier verhuurde woning of koopwoning woont.
  • Je kunt niet ruilen met iemand die zijn huur heeft opgezegd of gaat opzeggen. Je kunt ook niet ruilen met een leegstaande woning. Het is de bedoeling dat 2 huurders van woning ruilen.
  • Jullie inkomen ligt onder de inkomensgrens van € 38.035,- (Ommen, Hardenberg, Dedemsvaart) of € 48.654,- (Lemele, Beerzerveld, Vinkenbuurt, Balkbrug, Slagharen, Lemelerveld).
  • De nieuwe huurprijs is passend bij je inkomen (passend toewijzen). 
  • Je hebt geen huurachterstand (gehad) en de huidige woning altijd als een goed huurder bewoond.
  • Bij akkoord teken je een nieuw huurcontract. Dit huurcontract kun je het eerste jaar tussentijds niet opzeggen en wordt na dit jaar omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.
  • Je inschrijving als woningzoekende komt te vervallen, omdat je met deze inschrijving de nieuwe woning accepteert.
 • 2

  Ruilpartner zoeken

  HuisjeHuisje

  Een mooie nieuwe ontwikkeling is de app HuisjeHuisje. Via de app kun je je woning 'te ruil' aanbieden en andere woningen die te ruil staan bekijken. Huizen die je leuk vindt kun je 'liken'. Wanneer de ander jouw woning ook leuk vindt is er een match. Zo vind je sneller een woning die past bij jouw wensen. Meer informatie over de app vind je hier.

  Je ruilpartner kan ook een woning bij ons huren, maar dat hoeft niet perse. Hij of zij kan net zo goed huren bij een andere woningcorporatie. 

  Eigen advertentie plaatsen

  Lukt het niet om een passende ruilkandidaat te vinden? Dan kun je natuurlijk ook altijd een advertentie plaatsen op Facebook of een notitie aanplakken op het mededelingenbord in de plaatselijke supermarkt.

 • 3

  Woningruilpartner gevonden

 • 4

  Woningruil akkoord

  Heb je van ons en een eventuele andere verhuurder toestemming gekregen voor de woningruil? Dan ontvangt de nieuwe huurder van de woning een schriftelijke aanbieding voor zijn nieuwe woning.

  Verhuisadviesgesprek

  Verlaat je een woning van ons? Dan plannen we een verhuisadviesgesprek in. Tijdens deze afspraak komt de wijkconsulent bij je langs en wordt de huidige staat van de woning in kaart gebracht. Ook noteren we alle in de woning aanwezige overnames op een overnameformulier. Bij woningruil geldt dat de nieuwe huurder de woning overneemt in de huidige staat inclusief alle aanwezige overnames (ook zelf aangebrachte voorzieningen worden voor rekening en risico van de nieuwe huurder overgenomen).

  Ingang nieuwe huurovereenkomst

  Na het verhuisadviesgesprek spreken we een datum af voor de ingang van de nieuwe huurovereenkomst. Dit is altijd per de eerste van de maand. Voor ingang van de huurovereenkomst teken je in één van de woningen of bij ons op kantoor de huurovereenkomst voor je nieuwe woning. Vooraf aan ondertekening van de huurovereenkomst betaal je een beginnota. Deze bestaat uit de eerste maandhuur en een waarborgsom van € 250,-.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden