Aanvragen van een huurverlaging

Als je bijvoorbeeld door een scheiding of overlijden te maken krijgt met een flinke daling van je inkomen, kan het soms moeilijk worden om de huur te betalen. We komen je daarin enigszins tegemoet. Want in zo'n situatie helpen alle kleine beetjes. Je huurprijs wordt dan aangepast op basis van het principe van 'passend toewijzen'. 

Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor het passend toewijzen van sociale huurwoningen. Daarmee wil zij voorkomen dat mensen met lage inkomens met huurtoeslag in te dure huizen gaan wonen. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een huurverlaging kijken wij naar deze richtlijnen. Dit betekent dat wij aan de hand van je inkomen kijken wat de maximale netto huurprijs is die jij voor een woning kunt betalen. Ligt die huurprijs lager dan je huidige huurprijs? Dan kom je in aanmerking voor een huurverlaging. Meer informatie over passend toewijzen lees je in de afbeelding hiernaast of klik hier. Let op, als je een aanvraag voor huurverlaging doet geldt de maximale huurprijs van € 710,68.

Wat hebben wij van jou nodig?

Wil je in aanmerking komen voor een huurverlaging? Bespreek dit dan met je wijkconsulent. Ook moet je de daling van je inkomen kunnen aantonen. Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een huurverlaging hebben we een aantal documenten van je nodig. Deze kun je uploaden in het aanvraagformulier. Het gaat om de volgende documenten:

Uittreksel van de Basis Registratie Personen (BRP)

Het gaat hierbij om het uittreksel waarop vermeld staat hoeveel personen er op het adres staan ingeschreven. Dit uittreksel kun je aanvragen bij de gemeente.

Inkomensverklaring

Van zowel jou als je eventuele partner. Deze kun je gratis opvragen bij de Belastingdienst. Dit kan zowel online als telefonisch. Klik op de button voor meer informatie. 

Inkomensverklaring opvragen

Recente inkomensgegevens

Komt het inkomen op de inkomensverklaring(en) niet overeen met je huidige situatie? Lever dan je recente inkomensgegevens aan. Upload één loonstrook bij een maandloon of vier opeenvolgende loonstroken bij een weekloon. 

Wanneer kom je niet in aanmerking?

  • De netto huurprijs van je woning ligt onder de € 592,55.
  • Je woont met drie of meer personen in de woning en de netto huurprijs van jouw woning ligt onder de € 635,05.
  • Je bent alleenstaand en je inkomen ligt boven de € 22.200,- per jaar.
  • Je woont samen met een partner en kind(eren) en jullie gezamenlijke inkomen ligt boven de € 30.150,- per jaar.

Je komt in aanmerking voor een huurverlaging, hoe nu verder?

Na het versturen van je aanvraag voor een huurverlaging hoor je binnen 5 werkdagen of we jou wel of geen huurverlaging kunnen geven.

Als je in aanmerking komt voor een huurverlaging, dan gaat de huurverlaging zo snel mogelijk in. Wanneer dit exact is, ligt aan de datum van het toekennen van de huurverlaging. Wordt deze voor de twintigste van de maand toegekend? Dan gaat de huurverlaging op de eerste van de volgende maand in. Wordt de huurverlaging na de twintigste van de maand toegekend? Dan gaat de huurverlaging een maand later in. Dit staat ook in de bevestigingsbrief die je van ons ontvangt.