Ruim 150 deelnemers eerste Fire Evacuation Challenge

23-03

Ruim 150 studenten deden donderdagavond 22 maart mee aan de 'UT Fire Evacuation Challenge' op de campus in Enschede. Een kampioenschap waarbij studenten zo snel en veilig mogelijk uit een 'brandende' studentenwoning moesten vluchten. In samenwerking met de Brandweer Twente proberen we studenten op deze manier te stimuleren om zich brandveiliger te gedragen.

We verhuren ruim 2.100 studentenkamers op de campus in Enschede. Deze woningen voldoen prima aan alle brandveiligheidseisen, maar bij controles van de brandweer blijkt telkens weer dat de vluchtwegen geblokkeerd zijn. “Controles alleen dragen in de praktijk niet bij aan een structurele oplossing van het probleem. In de ideale situatie is er bij de bewoners inzicht over de noodzaak van het vrijhouden van gangen en vluchtwegen en handelen zij hier ook naar. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Brandweer Twente en zijn we een samenwerking gestart”, vertelt Richard Ditzel, wijkconsulent bij De Veste. “Brandweer Twente ondersteunt ons bij het vinden van een structurele oplossing om de brandveiligheid in studentenhuisvesting bij de UT te verhogen.”

Om studenten te laten ervaren hoe het is om uit een brandend huis te vluchten zette de brandweer een van de gangen van De Hems vol rook. Zoals in de meeste studentenhuizen stond ook deze gang vol obstakels zoals fietsen en bierkratten. In groepen of alleen probeerden de studenten zo snel mogelijk op een veilige manier naar buiten te komen. Dat viel nog niet mee! Hoe dat eraan toe ging zie je in deze video.

Het snelste team was Matenweg 75A, zij ontvluchtten het brandende pand in 39.45 seconden. Met een tijd van 32.29 seconden was Jeroen de snelste individuele deelnemer. De studenten reageerden positief op deze aanpak en ondervonden aan den lijve hoe gevaarlijk een gang vol obstakels tijdens een brand is. Missie geslaagd! 

Op het plein naast De Hems was de brandweer met veel materieel aanwezig om de studenten voorlichting te geven over brandveiligheid. Zij gaven demonstraties ‘vlam in de pan’ en studenten leerden in een Virtual Reality game veel over het ‘ontdekken, melden en vluchten’ bij brand. “Op deze manier proberen we studenten bewust te maken van de brandveiligheid in hun woning. Maar we proberen vooral ook hun gedrag te beïnvloeden, want we zien graag dat vluchtwegen vrij blijven van obstakels,” aldus Judith Vennegoor, teamleider Brandveilig Leven van Brandweer Twente.

De Fire Evacuation Challenge is de aftrap van een langdurige studentencampagne. Een mooie samenwerking tussen De Veste en Brandweer Twente. Als vervolg hierop organiseren we in mei en juni twaalf ontruimingsoefeningen en vervult de brandweer een rol tijdens de Kick-In, de introductie voor nieuwe studenten na de zomervakantie. 

Terug naar overzicht