Succesvolle fietstocht tijdens Terschellinger Dag van het Huren

06-06

Iets eerder dan gebruikelijk organiseerden wij afgelopen zaterdag 2 juni de ‘Dag van het Huren’ op Terschelling. Tijdens deze tweede editie stond een fietstocht op het programma voor alle eilander huurders met onderweg op verschillende locaties vertellingen, film en proeverijen.

In het café op de campus van het Maritiem Instituut Willem Barentsz van de Veste heette wijkconsulent Sandra Schneider namens de woningcoöperatie de aanwezige huurders welkom. De Dag van het Huren is bedoeld om de huurders een leuke dag te bezorgen en om elkaar beter te leren kennen.

Thema van de Dag van het Huren was (T)huis Terschelling bedacht en ingevuld door Eilandmeisje, Marloes Fopma. In twee groepen gingen de aanwezigen op pad. Elektrische fietsen stonden klaar en voor een aantal huurders reed Mo van taxiMoTerschelling rond voor een route van West naar Oost langs locaties van de Veste.

Op de campus werd de documentaire Zeebenen bekeken, gemaakt door Eza Doortmont en Pippi Kragtwijk. Een film over studenten van de zeevaartschool op Terschelling en de liefde die zij koesteren voor het zeemansbestaan. De film is grotendeels opgenomen op de voormalige campus van de Hogere Zeevaartschool en was voor sommige oud-zeevarenden onder de aanwezigen een feest van herkenning.

Onder de veranda in de achtertuin bij de De Boeg vertelde bewoner Wim Lakmaker over hoe hij vanuit Rotterdam op Terschelling terecht is gekomen na maar liefst drie hersenbloedingen. Zijn doorzettingsvermogen en strijdvaardigheid lieten zien, je bent tot veel meer in staat dan anderen soms zeggen. Op het Kallandspad-plein stond een heerlijke lunch klaar gemaakt door Pasta aan Zee en Lokaal en Carolien Ruijs van Kaatje & Mup speelden een vrolijke poppenkastvoorstelling voor jong en oud.

In haar achtertuin gaf Lidy Tuil van À Latuil een ongedwongen mini masterclass smaakbeleving en had daarvoor twee alcoholvrije wijnen met eigengemaakte hapjes klaarstaan voor een proeverij.

In Hoorn zat in de tuin van huurder Karin Winter singer-songwriter van Oosterend, Janny Cruiming, klaar die de aanwezigen betoverde met gitaar en zelfgeschreven liedjes over wonen op Terschelling. Visroker Hans Ditzel van 't Olde Ambaecht vertelde te slotte over het oude ambacht van visroken en liet een hapje proeven. Menig deelnemer verbaasde zich over de grote tuin vol met bloemen achter de huurwoning.

Sandra Schneider: "Iedereen die mee was, heeft genoten. De locaties en de invulling van het programma pasten mooi bij waar de Veste voor staat. En zo konden de deelnemers ook eens een kijkje nemen bij andere huurders. Het woningaanbod dat wij hebben is divers, en uiteindelijk is elke woning door de eigen invulling van een huurder uniek."

Vanuit Ommen waren er ook vier collega's overgekomen om kennis te maken. 

Na de fietstocht stapte iedereen enthousiast van de fiets, om weer op weg te gaan naar eigen huis. Rijk met verhalen, een gevulde maag, en een mooie herinnering aan de Dag van het Huren 2018.

Terug naar overzicht